Taperecorder Akai X1800SD

 

De Akai X1800SD behoort tot het obscure gezelschap van recorders waarin meerdere systemen zijn gecombineerd. In dit geval Reel to Reel en Eight Track.

Op de eerste plaats is het een solid state Crossfield taperecorder met ingebouwde versterker en luidsprekers. Prachtige vormgeving in een combinatie van geborsteld en mat zwart aluminium. De noten kast op hoge poten en de 'oortjes' maken het klassieke Akai beeld van begin jaren zeventig helemaal compleet.

The American touch komt met de aanwezigheid van een 8-track speler/recorder. Hij kan de nummers eenmalig afspelen maar ook in continuebedrijf worden geschakeld. Met een druk op de knop kan naar hartelust worden geschakeld tussen de 4 stereo (8) tracks. Lekkere vette track aanwijzing door middel van oranje lampjes die je huiskamer in vuur en vlam zetten.

Technische gegevens

Reel to Reel gedeelte:

4 sporen, 2 kanaals stereo/dubbel mono systeem
Bandsnelheid 4,75, 9,5 en 19 cm per seconde
Frequentiebereik:
40- 18.000Hz bij 19 cm/sec,
50 -15.000Hz bij 9,5cm/sec en
40-14.000 Hz bij 4,75 cm/sec. ( +/- 3dB).

3 koppen voor wissen, opnemen/afspelen, en gescheiden opname van bias signaal (Crossfield kop).
Keuze tussen stereo of mono bedrijf via schakelknop op koppendeksel.

Eén centrale motor voor afspelen en spoelen. Riemaandrijving naar de capstan, de spoelschotels worden aangedreven via tussenwielen. Relatief hoge spoelsnelheid voor een recorder met één motor. Charmant detail: verhoging motorsnelheid werkt ook door bij snelspoelen.
Uitklapbare bandreiniger en automatische afslag.


Eight Track gedeelte:

8 sporen, 4 kanaals stereo systeem
Bandsnelheid 9,5 cm per seconde
2 koppen voor wissen en opnemen/afspelen
opnemen mogelijk van reel to reel naar 8-track bij 9,5 cm/sec

Leuk detail: de aandrijving wordt door dezelfde motor verzorgd die ook het reel tot reel deel aandrijft. het vliegwiel eindigt aan beide uiteinden in een pinchwheel. Eurekai!

Algemeen:

2x 4 Watt eindversterker, volume en toonregeling per kanaal, Speakers 5 inch .Line in en line-out via gecombineerde DIN plug of RCA pluggen.

Aparte microfoon ingangen voor links en rechts.
Hoofdtelefoonuitgang, aansluitmogelijkheid voor externe luidsprekers. Mute schakelaar.
Makkelijk afleesbare combi VU meter.

Compleet met deksel.

Voor vol HiFi geluid neem je de Akai luidsprekerboxen SW-65 er bij. Dan merk je wat voor een mooie versterker er in deze X1800SD zit. (zie luidsprekerboxen)