Philips radio B5X23A/01

 

De B5X23A/01 behoort tot de kleinere Plano radioserie van Philips die in de begin jaren zestig in grote aantallen en vele uitvoeringen zijn geproduceerd. Plano staat voor een laag radiotype, waarbij de voorzijde volledig in beslag wordt genomen door de afstemschaal en de luidprekers zijn verhuisd naar de zijkanten. In feite de eerste stap richting stereomeubel.

Op de afstemschaal pronkt verder het destijds overbekende Bi-Ampli logo, wat aangeeft dat deze radio over twee versterkers beschikt voor hoge en lage tonen. De radio kan worden gebruikt voor stereo weergave van grammofoonplaten (en CD's ) en geluidsbanden. Radio ontvangst alleen in dubbel mono. Stereo was er in die tijd nog niet.

Deze radio heeft de volgende bereiken:
LG, MG, KG van 16 tot 50 meter, FM van 87,5 -104 MHz
Uitgangsvermogen is 2 x 2 Watt

De buizenbezetting is:
ECC85, ECH81, EF89, EBF89, EAA91, ECC83, EL84, EL84, EZ80, en de EM80 (het katteoog).

Deze radio is volledig doorgemeten, ontdaan van defecte buizen en condensatoren, de FM is opnieuw uitgelijnd en hij is tot op de draad schoongemaakt. Resultaat: niks geen gebrom, geruis en gespat meer bij deze Bi-Ampli, maar weer dat volle warme jaren zestig geluid waar deze radio's zo om bekend stonden.

Dus: "Annie, zet jij de radio vast op Hilversum 1, dan gooi ik nog wat kolen in de kachel". "Ja gezellig, vanavond weer zo'n spannend hoorspel met Paul Vlaanderen! Ook een mok warme chocolademelk Kees??" "Nou, lekker zeg!!"

Inderdaad: geluk wordt weer gewoon met deze kanjer van eigen bodem.